Boekentip april 2021

Deze maand een boekentip over een serie. De serie waar ik erg dol op ben is “Zeg kleine…”. De serie is geschreven door Vera Backker en Sabine Wisman. Het betreft een reeks prentenboeken waarin een bepaald dier de hoofdrol heeft. Maar niet, zoals veel in ander boeken, een dier waar menselijke emoties aan toegeschreven worden. Een boek waarin uitgelegd wordt hoe dat specifieke dier leeft.

Vaak in een mooi en lief verhaal geschreven wordt duidelijk hoe het dier leeft, wat het nodig heeft en wat het dier doet; wat zijn taak is in zijn leven. Achterin elk boek staan 2 pagina’s met weetjes over het betreffende dier. Wetenswaardigheden als de natuurlijk vijand, de leefomgeving en het soort voedsel worden uitgelegd. Ook is er een liedje te vinden achterin het boek (met cd).

In het boek “Zeg kleine bij…wat dans jij mooi” leren de kinderen dat Doris de bij leeft in een bijenkorf met een heleboel andere bijen. Er wordt uitgelegd hoe ze geboren is, waar ze leeft, met wie en vooral dat ze MOET dansen! Ze willen de allerzoetste nectar vinden. Ze gaan op zoek naar de mooiste bloemen en als ze het gevonden hebben, dansen ze ze hun bijendans.

Bij “Zeg kleine egel…wat slaap jij lang” gaat het verhaal over egeltje Spikkel die met zijn broers en zussen op weg gaat naar een slaapplaats voor de winter. Kinderen leren hieruit over de winterslaap, de gevaren voor egels en naar wat voor plekje egels nodig hebben voor die lange winterslaap.

Een van mijn favorieten uit deze serie is “Zeg klein vlinder…waar kom jij vandaan?”. Hierin volgen we koolwitje Fladder die uit een eitje kruipt, verpopt en de wereld in fladdert. Prachtige tekeningen geven weer hoe het leven van Fladder verloopt.

Mijn kinderen hebben altijd gesmuld van deze boeken en ook de peuters op mijn peuterschool vinden ze prachtig. Elk seizoen is er wel een boek wat ik gebruiken kan. Helaas zijn de boeken niet meer verkrijgbaar, maar soms heb je geluk in één van de kringloopwinkels die ons land rijk is.

Fladder vliegt van bloem naar bloem en vindt uiteindelijk een ander koolwitje.

Wist je trouwens dat je via de Vlinderstichting een pakketjes rupsen, cocons en eitjes kunt bestellen? Je kunt dan thuis of in de klas het proces van ei tot vlinder geheel volgen. Erg mooi om de natuur van zó dichtbij mee te maken. Als je geluk hebt, ben je erbij als er net een vlinder uit de cocon kruipt. Machtig mooi om te zien! Bestellen kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.