Boekentip juni 2021

Kleine dieren, grote dieren. Jonge kinderen zijn er vaak dol op. Ze weten vaak veel over heel veel verschillende dieren. Wij hebben thuis een enorme bibliotheek aan encyclopedieën over uiteenlopende onderwerpen, maar vooral veel over dieren. De meeste komen van uitgeverij Lannoo.

In bovenstaande boeken worden verschillende dieren beschreven en heel mooi in beeld gebracht. Van de ijsbeer tot de megakrekel (zo groot als een hand van een volwassen man) en van de voetbalvis tot de walvishaai; van alles komt langs. Jonge kinderen smullen van de wetenswaardigheden en onthouden het maar al te goed. De mooie platen zijn een lust voor het oog en als voorlezer (juf, pedagogisch medewerker of ouder) steek je er vaak ook nog iets van op.

Zo zijn er ook boeken met een specifiek thema. Hierboven één die gaat over Dieren van de zee. Onze jongste zoon roept al jaren dat hij ‘Zeebioloog’ wil worden, dus deze was zeker in trek. Van het kleinste diertje (plankton) tot de blauwe vinvis; alles komt hierin voorbij. Onze oudste wil ‘paleontoloog’ worden en ook de specifieke boeken over dinosauriërs hebben wij dus in huis.

Niet zo lang geleden kwam bovenstaand boek uit, van Rachel Williams en Freya Hartas. Een prachtig boek om eens stil te leren staan bij alle mooie dingen in de natuur. Op elke pagina wordt een ander dier beschreven. Zo kun je lezen over hoe een kikkervisje een kikker wordt, hoe de boombladeren veranderen van kleur….en vallen en hoe mos regen drinkt in het bos. Een prachtig geïllustreerd boek waarin veel facetten van het leven in de natuur verteld worden. Een mooi boek om elke dag even in te kijken en lezen.

Deze laatste is een tip uit een serie. ‘De wonderen van het bos – geheimen van het wilde woud”. Hierin kun je lezen hoe paddenstoelen koeriersdiensten vervullen, hoe zaden kunnen vliegen en hoe een boom siroop voor ons mensen kan maken.

Bovenstaande boeken zijn een kleine greep uit de mogelijkheden. Ik merk in mijn werk dat veel kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong grote interesse hebben in de natuur. Ze willen ervaren, proeven, voelen en leren over de natuur. Door deze boeken komt die wereld een beetje dichterbij. Ik gaf al eerder de tip om voor te lezen nog leuker te maken door filmpjes op youtube te gebruiken. Kinderen smullen ervan. En dat het soms Engels is, doet niet af aan de interesse. Als je vertelt en leest over bijvoorbeeld de octopus is niks leuker om te zien hoe zo’n octopus zich vervormt en door een klein gaatje kan ontsnappen. Zien is begrijpen en onthouden. Hier staat zo’n filmpje. Er zijn ook talloze filmpjes van bijvoorbeeld Freek Vonk, die toppen 5 van bepaalde dieren maakt. Ook erg leuk. Een voorbeeld vind je hier.

Het mooie is dat je, als de kinderen jong zijn en nog niet kunnen lezen, je lekker voor kan lezen. Als je daar even geen tijd voor of zin in hebt, is het bladeren alleen ook al prima tijdverdrijf. Zodra ze kunnen lezen wordt het alleen maar makkelijker voor ze om zelf de boeken te pakken en te lezen en op die manier heb je dus lang plezier van je boeken. Veel kijk- en leesplezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *