Verandering, leuk of moeilijk?

Het leven is verandering. De wereld verandert continue; zowel in het groot, op wereldniveau, als in het klein; in je eigen wereld. Dit gebeurt door invloed van buitenaf, denk aan omstandigheden waar je geen invloed op hebt, maar ook door de keuzes die je maakt. Keuzes maken staat gelijk aan verandering binnen jouw wereld.

Wat je vaak tegenkomt bij kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong en bij kinderen die binnen het autistisch spectrum vallen dat ze verandering van hun wereld erg moeilijk vinden. Waarom? Omdat verandering flexibiliteit vereist. Je moet weten dat (sommige) veranderingen ten goede komen, maar als je dat nog niet hebt ervaren, is dat dus moeilijk. Weten hoe iets gaat, geeft houvast. Als het dan, in jouw ogen, ineens anders gaat ben je die houvast kwijt. Ineens is je hoofd vol vragen: “Hoe gaat het nu dan?”, “Hoe weet ik dan wat ik moet doen?”, en een hele belangrijke “Wat word er dan van MIJ verwacht en kan ik aan die verwachting voldoen?”. Flexibel zijn kan lastig zijn als je rechtlijniger dan gemiddeld denkt. Soms in het leven wél nodig.

In het klein kun je kinderen best leren om flexibeler te worden door je af en toe eens niet aan de standaardroutine te houden. Natuurlijk hebben kinderen structuur nodig en zijn ze gebaat bij routinematig de dagelijkse gang van zaken doorlopen. Echter, als je je kinderen altijd in die routine zet, kan het gebeuren dat kinderen door het lint gaan als ze eens niet op maandagavond in de douche kunnen. Dan heb je de poppen aan het dansen. Doe eens expres de routine anders. Een keer niet in bad op zaterdag, een keer wat anders eten dan wat de menulijst aangaf deze week, eens een andere route naar school fietsen, een keer spontaan gaan picknicken al was dat niet van te voren gepland. In het klein geef je de kinderen dan mee dat verandering echt niet altijd slecht is. Een keer niet douchen is niet erg, van iets anders eten dan de menulijst wordt niemand ziek, een andere route geeft ander uitzicht en spontaan picknicken kan zomaar erg leuk zijn. Je kan het de slimme denkers zelfs goed uitleggen; je brein is gebaat bij nieuwe prikkels dus het is goed voor je hoofd ook.

Natuurlijk is het belangrijk om je kind hier goed in de gaten te houden. Als een keer niet douchen grote stress oplevert, hou het dan nog kleiner; een ander koekje bij de thee dan gebruikelijk bijvoorbeeld. Kijk ook eens naar je eigen routines; kunnen die ook een keer gewijzigd worden? Het is leuk om te ontdekken wat je eigen routines eigenlijk zijn. Waarom doe je wat je doet? Wat levert het je op? En….levert het je nog wel wat op, of kun je de routine ook loslaten?

Ook als je bewust kiest voor een verandering kan het nog wel moeilijk zijn. Zo heb ik laatst gekozen om te stoppen met een deel van het werk wat ik doe om ruimte te geven aan mijn andere taken. Dat vond ik moeilijk, omdat ik niet zeker wist of ik wel genoeg werk zou krijgen. Nadat ik de melding had gedaan bij mijn directeur, keek ik in mijn mail en zag ik een aanvraag voor een observatie; precies dat wat ik zo graag wil doen. Deze verandering was zeker goed, dat voelde ik meteen.

Toen ik een paar weken later op weg was naar die observatie, verscheen er een regenboog op mijn pad; een teken van verandering (let maar eens op kindertekeningen met regenbogen, vaak genoeg tekenen kinderen die op momenten dat er iets verandert in hun leven). Ik was ontroerd van zoveel moois en voor mij was het een bevestiging van de goeie keuze die ik gemaakt heb.

Verandering…..niet altijd makkelijk; soms moeilijk, maar onvermijdelijk en een kans op groei en ontwikkeling. En dat is precies waar KidsGrow voor staat! Groei is leven en leven is groeien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *