Boekentip mei 2021

Deze maand een boekentip over een vrij nieuw boek. Het boek heet “Luce straalt weer” en is geschreven door Josina Intrabartolo en Janneke van Olphen. Het verhaal is op rijm geschreven en leest daardoor makkelijk weg. Het is voor kinderen van een leeftijd van ongeveer 4 jaar en ouder, maar sommige kinderen van 3-3,5 zullen dit verhaal ook al goed kunnen volgen.

Het verhaal gaat over een vuurvliegje wat gaat stralen als ze ergens enthousiast over is. Na de vakantie mag ze weer naar school en ze heeft er erg veel zin in; ze straalt letterlijk en figuurlijk. Ze heeft zin om nieuwe dingen te leren. Maar gaandeweg valt het allemaal erg tegen; het schoolwerk is te makkelijk en daardoor niet leuk. Haar lichtje gaat steeds minder fel branden en dooft uiteindelijk uit.

Samen met haar vader gaat ze op zoek naar waar Luce weer van gaat stralen. Voor Luce is dat dansen. Vader vuurvlieg gaat in gesprek met juf en samen vinden ze een oplossing; Luce mag meedoen met de musicallessen op school.

In dit boek komt naar voren dat het belangrijk is om erachter te komen waar je eigen licht van aan gaat. Doe in het leven dát wat je kan, leuk vindt en vooral blij van wordt. Dan ben je in staat om te leren, te creëren en je eigen energie hoog te houden. Op plekken waar energie weglekt, ben je op den duur niet meer gelukkig en raak je afgestompt. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Ouders met strong-willed kinderen zullen Luce zeker herkennen. Veel kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben een sterke eigen wil. Deze kinderen willen vaak al vroeg naar school en hebben dan hoge verwachtingen. “Op school ga je leren lezen, schrijven en rekenen”. Dat valt soms tegen voor ze waardoor de lichtjes van deze kinderen uit gaan. In de vakantie zie je ze vaak weer opleven, omdat ze dat niet meer geestelijk ondervoed worden.

Achterin het boek staan goeie tips voor ouders, verzorgers en leerkrachten. Blijf in gesprek met deze kinderen en blijf ook vooral in gesprek met elkaar. Voor ouders raad ik aan in gesprek te blijven met de leerkracht van je kind en vice versa. Ieder ziet het kind in een andere setting; ouders weten vaak het beste wat hun kind nodig heeft, leerkrachten kunnen goed bepalen in hoeverre dat kan op de school van het kind. In gesprek blijven is een must; zo houdt je samen het belang van het kind in het middelpunt. Daar gaat het namelijk om; hoe kan dit kind groeien met zijn of haar eigen talenten?

Het boek is hier te bestellen.

Wat heeft jouw kind nodig om weer te stralen? En waar kan hij of zij dat het beste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.