Boekentip oktober 2021

“Jij kan worden, worden wat je wil. Waarmee maak jij het verschil? Zoveel dingen die je later kunt doen. Vanaf nu tot aan je pensioen. Jij kan worden, worden wat je wil. Waarmee maak jij het verschil. Wat vind je leuk en wat is je talent? Je bent echt iets geworden, als je bent wie bent”.

Bovenstaand is de tekst van het refrein van het Kinderboekenweek-lied van Kinderen voor Kinderen. Ja natuurlijk kan je worden wat je wil. Als je maar weet wie je bent. Ik vind het belangrijk dat kinderen (lees: mensen) weten wie ze zijn, hun eigen talent en dus kracht kennen en vanuit hun talent zichzelf kunnen ontwikkelen. Als je weet wat je kan kom je verder.

Boeken bij dit thema zijn er genoeg. Ik noem een paar van mijn favorieten:

In ‘De draak die niet van vuur hield’ van Gemma Merino gaat het over een draakje die van alles leert van haar vader; vuur spuwen, vliegen. Maar het vuur spuwen lukt niet en het vliegen óók niet. Het water, waarschuwt vader, is gevaarlijk en verschrikkelijk. Op een dag probeert het Draakje, tegen haar natuur in, tóch te vliegen. Dan gaat het mis….

‘De krokodil die niet van water hield’ (ook van Gemma Merino) is ook zo’n boek. Hierin is er een krokodil die merkt dat hij anders is dan zijn broers en zussen. Hij houdt NIET van water en de rest allemaal wel. Na een laatste poging het wél leuk te vinden gaat het ook hier mis….Maar door die laatste poging vindt hij wel zijn eigen talent en weet hij waar hij voor gemaakt is.

In het boek van Bianca Antonissen en Lisa Brandenburg ‘Tin doet zijn zin’ gaat het ook over je eigen talent. Alle vogels willen dat Tin gaat leren vliegen; maar Tin heeft géén zin. Hij doet liever andere dingen. Er is een moment dat hij een poging doet maar eigenlijk wil hij helemaal niet vliegen. Aan het einde van het boek wordt het ook duidelijk waarom.

Ik zie in alledrie de boeken een centraal thema; weten (of nog niet) wat je kan, waar je talent ligt en wat je daarmee kunt bereiken. Voor iedereen is dat anders. Waar de één goed is in sport, is een ander goed in muziek maken. Alles is goed; zolang een kind zijn of haar talent maar kan gebruiken om zich verder te ontwikkelen. Het is van belang om dit aan kinderen te leren, omdat ze op die manier zo dicht mogelijk bij zichzelf kunnen blijven. En als je jezelf kan en mag zijn, kun je je potentieel gebruiken. Hippe woorden, maar wel belangrijk. Ieder mens is uniek en ieder komt hier om een bijdrage te leveren op welke manier dan ook. Ik pleit dan ook dat er gekeken gaat worden naar de uniekheid van kinderen en niet naar alleen wat er “moet” in de maatschappij.

Dus ja, je kan worden wat je wil. Als je weet wat dat is en hoe je dat kunt bereiken. Dát is wat kinderen mogen leren. Ontdek wie je bent, ondanks de maatschappij is misschien een beter advies. Daar moet je sterk voor in je schoenen staan. Gelukkig zijn de kinderen van nu erg sterk; zij weten over het algemeen wat ze willen, spiegelen ons en als we goed kijken kunnen we een hoop van ze leren. En doen wat je wil tot aan je pensioen? Het kan ook anders; werken zo lang je leuk vind wat je doet en daar is, gelukkig, geen leeftijd aan gebonden.

Ik wens jullie allen een fijne Kinderboekenweek. Er zijn genoeg activiteiten in bibliotheken, boekwinkels en scholen georganiseerd. En uiteraard een uitgelezen moment om, samen met je kind(eren) een nieuw boek uit te zoeken. Genoeg keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.