Boekentip maart 2021

Deze maand pak ik een titel die voor zowel kinderen als ouders treffend is. Het betreft het boek “Wardje Wijsneus, slim en intens” van Tania Gevaert. Het boek gaat over het jongetje Wardje die niet naar school wil. Hij verzint allerlei excuses, bijvoorbeeld dat hij ziek is. Als ie thuis blijft is er opeens niks meer aan de hand. Hij verzint de volgende dag weer een smoes, maar moet toch naar school. Bij thuiskomt is ie erg boos, hij vindt school écht niet leuk. Zijn ouders zijn aan het uitzoeken hoe het toch komt dat Wardje niet naar school wil. Via een vliegcamera komen ze daar achter. Een gesprek met de leerkracht volgt en duidelijk wordt dat Wardje meer kan en wil op school. Gelukkig gaat zijn juf hier in mee en mag Wardje vertellen over de ruimte, wat hij zo graag doet.

In dit boek vind je tussendoor tips om met de (soms heftige) emoties van kinderen om te gaan. Kinderen die op school niet gezien worden en alleen maar ‘saai’ werk doen, hebben het vaak niet leuk op school. Saai is in deze een term die makkelijk gebruikt wordt, want saai is niet alleen saai, maar ook te makkelijk, te moeilijk of te langdradig. Het is zaak erachter te komen, samen met de leerkracht, wat de mogelijkheden zijn. Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong zijn vaak ook heel (prikkel)gevoelig en intense persoonlijkheden. Als je je op school niet prettig voelt, kan je dat thuis (de veilige basis) uiten. Vaak gaat dat gepaard met woedeaanvallen, intens verdriet en zich onbegrepen voelen. In dit boek lees je tips om daar mee om te gaan. Enkele tips die mij geholpen hebben zijn:

  • Veiligheid bieden; thuis kan en mag je jezelf zijn. Door veiligheid te bieden, kan je zorgen dat het kind weer tot rust komt waarna een gesprek over het hoe en waarom van deze woede-aanval, huilbui of frustratie-uiting weer mogelijk is.
  • Veel (voor)lezen over dit onderwerp. Hierdoor leren kinderen dat ze er niet alleen in zijn en begrijpen kinderen dat zij andere dingen hebben te leren dan bijvoorbeeld klasgenootjes.
  • Emoties benoemen. Vooral jonge kinderen moeten nog hun emoties leren reguleren. Emoties kunnen kinderen echt overvallen. Dat is lastig. Door te benoemen wat ze voelen en waarom help je hen de emoties in perspectief te zien. Hierdoor leren ze er mee omgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *