Hij komt, hij komt…

…..die drukke, drukke tijd. Tenminste, dat wordt beweerd. Natuurlijk ligt het er maar net aan hoe je daar zelf als persoon én als ouder mee omgaat.

Deze tijd wordt altijd gekenmerkt als een tijd waarin kinderen zeer gespannen zijn, omdat er van allerlei dingen te gebeuren staan. Het begint met Halloween en/of Sint-Maarten waarbij kinderen langs de deuren mogen met een lampion, al dan niet verkleed. In het donker, dus spannend! Gevolg; kinderen die vooraf staan de stuiteren en achteraf nog meer van al dat snoep wat ze krijgen. Maar spannend is ook leuk! Dat krijgen de kinderen zo ook mee.

Daarna komt Sinterklaas in het land. Ook spannend, want hij brengt kadootjes mee. Het Sinterklaasjournaal is al jarenlang een hit onder kinderen. Door heel het land zitten kinderen rond 18:00 uur voor de buis om te kijken wat de Sint en zijn Pieten toch weer allemaal meemaken. En dat is véél. Voor jongere kinderen vaak té veel. Kado’s overboord en dus alles kwijt. Pieten die de weg kwijtraken, stoomboten die niet werken. Kortom, ellende op zee en de hamvraag is altijd: Komt ie op tijd aan? Ja, altijd. Het komt altijd goed. Maar jonge kinderen weten dit nog niet. En dus is het spannend. Bovendien zijn kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong nou nét die kinderen, die overal even iets langer over nadenken en daarom dus meer en diepere vragen hebben. Hoe kun je hier als ouder nou het beste mee omgaan? Onderstaand wat tips, waarvan ik hoop dat je er wat aan hebt.

 • Ten eerste; kijk en luister naar je kind. Is het Sinterklaasjournaal té spannend? Kijk dan niet. Het hoeft niet. Het idee van Sinterklaas die iets in je schoen komt doen (Hoezo? De deur is toch op slot? Hoe komt ie binnen dan? Door een schoorsteen?? We hebben niet eens een open haard…), is al spannend genoeg.
 • Geef antwoord op de vragen van je kind. Geef eerlijke antwoorden en/of stel vragen. Vaak hebben kinderen een eigen oplossing voor problemen die er al dan niet zijn. Dat helpt vaak om de spanning wat weg te nemen. Als ouders kozen mijn man en ik om van het Sinterklaasgebeuren nooit een geheim te maken. Wij vertelden dat het een groot toneelstuk is waar we allemaal aan meedoen en wat leuk en spannend is. Zo wisten mijn kinderen al snel hoe het verhaal zat en hoefden ze in elk geval niet bang te zijn. Onze oudste had vrij jong al door dat “De Sinterklaas van televisie niet diegene was die hij in het dorp zag”. Dat hebben we beaamd en het zo gelaten. Stress weg, rust in huis.
 • Is een intocht té spannend? Ga niet. Hooggevoelige kinderen hebben vaak last van de drukte van grote mensenmassa’s, de harde muziek die bij intochten gespeeld wordt, de hyperende kinderen om zich heen. Ze raken het overzicht en de controle kwijt en raken dus in de stress. Als ouder denk je misschien dat het hoort, omdat het leuk is voor de kinderen. Sommige kinderen vinden het niet leuk. En dat is oke. Blijf lekker thuis. Denk je bij jezelf: “Voor wie doe ik dit?”. Het kan een hoop gedoe schelen.
 • Het Sinterklaasjournaal begint half november en pakjesavond is op 5 december. Dat is 3 weken. Voor een jong (hooggevoelig) kind erg lang. Je kan er ook voor kiezen om pakjesavond eerder te doen. Sinterklaas komt gewoon eerder bij jullie huis. Dit kan en mag allemaal. De spanning van het wachten is er dan af en veelal kunnen kinderen dan weer genieten van het leuke aan het feest. Ook hier geldt; kijk naar je kinderen en voel wat goed bij jullie als gezin past.
 • Denk goed na waarin je meegaat. Sint op school, Sint in het dorp, Sint in een ander winkelcentrum, Sint op werk van beide ouders…..overal duikt hij op. Moet en wil je overal bij zijn? Kies bijvoorbeeld 1 ding en laat de rest voor wat het is. Het wordt al snel teveel voor jonge kinderen.
 • Tot slot nog 1 tip. Laat het Sinterklaasspeelgoed na 5 december nog lekker in de huiskamer of huishoek (op school/opvang/peuterspeelzaal) liggen. Kinderen verwerken in hun spel datgene wat ze meegemaakt hebben. Zeker jonge kinderen hebben het Sinterklaasfeest nog maar 2 of 3 keer bewust meegemaakt. Pas ná 5 december kunnen ze dit dus verwerken. Vooral op scholen zie ik gebeuren dat alles meteen weg moet en dat er geen Sinterklaasliedjes gezongen mogen worden. Zo ontneem je de kans tot het verwerken van alle indrukken. Pas als kinderen er niet meer zelf meespelen is het verwerkt. Dat duurt soms langer dan je denkt.
Juni….nog altijd de pietenmuts op

Tot slot nog even dit: Geniet er vooral ook van. Deze tijd is een magische tijd en kinderen genieten er volop van. Geniet daarvan. Lees voor, zing de liedjes die ze kennen en leer de nieuwe liedjes mee. Voel goed hoe je er als ouder, als leerkracht of als pedagogisch medewerker in wil staan en handel daarnaar. Denk niet aan wat de buitenwereld ervan zou vinden. Voel bij jezelf wat goed voelt voor jou, jullie gezin, dan is deze tijd niet stressvol maar inderdaad magisch zoals ie bedoeld is.

Fijne Sinterklaas!

Ellis – 10 november 2020

Eén gedachte over “Hij komt, hij komt…”

 1. Wat een fantastische blik op het kind maar vooral ook ouders en maatschappij beschrijf je.
  Het is bevrijdend om bewust te worden van het automatisch meegaan met een flow waar je dus net zo makkelijk óók niet in mee hoeft te gaan.
  Prachtige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.