(Voor)Lezen

Voorlezen en lezen. Er wordt zo vaak gezegd en geschreven hoe belangrijk het is. En dat is terecht.

Vanaf jonge leeftijd kun je je kind al voorlezen. Ik begon met mijn kinderen al met voorlezen toen ze een maand of 3/4 waren. Heerlijk samen op de bank in een boekje kijken, de dingen die we zien benoemen en samen genieten van het momentje samen.

Voorlezen is goed voor veel. Natuurlijk voor de uitbreiding van de woordenschat. Immers, bij elk nieuw boek komen er ook weer nieuwe woorden aan bod. Kinderen leren naar een verhaal(tje) luisteren, (kritisch) kijken naar wat ze zien, kritisch luisteren, dingen herkennen en als je een moment van voorlezen bij het naar bed gaan inplant is het ook een deel van een ritueel.

Niet alle boeken zijn “goed genoeg” voor jonge kinderen. Ik als juf ben vrij kritisch, maar als je boeken in huis hebt voor je baby, dreumes, peuter en/of kleuter heb je al een voorsprong op gezinnen die het niet hebben.

Vroeger thuis hebben we vast allemaal de boekjes van Dick Bruna gelezen, waarvan Nijntje natuurlijk de bekendste is. Waarom doen deze boeken het zo goed bij jonge kinderen? Het geheim zit hem in de simpele tekeningen, de eenvoudig en vrij korte teksten en, niet geheel onbelangrijk, de teksten zijn op rijm. Dit geeft een lekker voorleesritme en kinderen kunnen het makkelijk onthouden.

Nijntje is een oude bekende

De boeken over Bobbie het beertje van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas doen het daarom ook goed. Net als Liselotje, het prinsesje geschreven door Marianne en Ron Schröder.

Natuurlijk kies je boeken die aansluiten bij de belevingswereld van je kind. Anders herkent je kind weinig en zal de interesse snel verdwenen zijn. Als kinderen te groot worden voor bovenstaande boeken kun je overstappen over de betere prentenboeken. Niet te lang, maar genoeg om de concentratie wat langer vol te houden. Boeken als Kikker van Max Velthuis, alle prentenboeken van Marianne Busser en Ron Schröder en Eric Carle bijvoorbeeld zijn hele mooie om mee te beginnen. Veelzijdige onderwerpen, mooie platen en niet al teveel tekst.

Toen mijn kinderen wat ouder werden kregen zij interesse in dieren. Wij hebben thuis een hele boekenkast vol met boeken over dieren. Van de Stegosaurus tot aan de bidsprinkhaankeeft….alles is er te vinden. Het leuke van deze tijd is dat je het voorlezen nog leuker kan maken, door na het voorlezen over bijvoorbeeld de pauwspin, je YouTube app te openen en de vele filmpjes te bekijken die over de pauwspin gaan. Je zult merken dat de interesse alleen maar groter wordt en dat je van het ene in het andere rolt. Zo maak je van het gewone voorleesmoment een interactieve belevenis waar iedereen van kan genieten.

Opa leest voor

Ellis – 2 maart 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.